Cechy szczególne produktu: Organiczny
Produkt Fair Trade (Sprawiedliwy handel): brak danych
Wielkość opakowania: brak danych
Informacja dostępna w serwisie od: 03.05.2008 (6045 dni)
Produkt był oglądany: 6874 razy
Szarłat Popping ekologiczny - ekspandowane nasiona amarantusa nie posiada jeszcze żadnej opinii. Dodaj swoją opinię
Szarłat Popping ekologiczny - ekspandowane nasiona amarantusa nie ma żadnych komentarzy. Aby dodać swoją uwagę do opinii innych lub zadać pytanie dotyczące produktu, dodaj własny komentarz
Opis produktu:
Popping z nasion amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną.
Zawiera ok 17% białka o wyjątkowej jak na białko roślinne wartości biologicznej.
Jest on bogaty w lizynę metioninę i tryptofan w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych.
Wartość biologiczna białka amarantusa wynosi ok 75% czym przewyższa wartość biologiczną mleka (73%) jęczmienia (62%) pszenicy (56%) i kukurydzy (44%) Zawarty w Poppingu tłuszcz (ok 8%) jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E).
Popping jest bogaty w żelazo wapń i magnez Zawartość żelaza jest 5–krotnie wyższa niż w pszenicy.
Produkt gotowy do spożycia np. z jogurtem, kefirem, lodami, również jako dodatek do zup, sałatek, deserów, itp.