Wysoka zawartość białka sprawia że bardzo dobrze sprawdza się przy pieczeniu chleba. Nie przeszkadza w jego kształtowaniu nie lepi się do rąk ...
więcej »
na początku sie lekko przeraziłem piekac ciasto bo majakis lekko szarawy kolorek ale po wypieku rewelka teraz były nalesniki bedzie pizza no i...
więcej »
Cechy szczególne produktu: Organiczny
Produkt Fair Trade (Sprawiedliwy handel): brak danych
Wielkość opakowania: 500 g
Informacja dostępna w serwisie od: 03.05.2008 (6045 dni)
Produkt był oglądany: 4697 razy
Mąka Szarłat Mąka ekologiczna z nasion amarantusa nie posiada jeszcze żadnej opinii. Dodaj swoją opinię
Mąka Szarłat Mąka ekologiczna z nasion amarantusa nie ma żadnych komentarzy. Aby dodać swoją uwagę do opinii innych lub zadać pytanie dotyczące produktu, dodaj własny komentarz
Opis produktu:
Mąka z nasion amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną.
Zawiera ok 17% białka o wyjątkowej jak na białko roślinne wartości biologicznej.
Jest ona bogata w lizynę metioninę i tryptofan w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych.
Wartość biologiczna białka amarantusa wynosi ok 75% czym przewyższa wartość biologiczną mleka (73%) jęczmienia (62%) pszenicy (56%) i kukurydzy (44%) Zawarty w mące tłuszcz (ok 8%) jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E).
Mąka z amarantusa jest bogata w żelazo wapń i magnez Zawartość żelaza jest 5–krotnie wyższa niż w pszenicy.