Cechy szczególne produktu: Wegetariański, Organiczny, Dla diabetyków
Gatunek rośliny: kokos
Produkt Fair Trade (Sprawiedliwy handel): Tak
Rodzaj produktu: Olej
Tłoczony na zimno: Tak
Wielkość opakowania: 1000 ml
Informacja dostępna w serwisie od: 16.05.2010 (5302 dni)
Produkt był oglądany: 4827 razy
Olmuhle 100% BIO Olej Kokosowy tłoczony na zimno nie posiada jeszcze żadnej opinii. Dodaj swoją opinię
Olmuhle 100% BIO Olej Kokosowy tłoczony na zimno nie ma żadnych komentarzy. Aby dodać swoją uwagę do opinii innych lub zadać pytanie dotyczące produktu, dodaj własny komentarz
Opis produktu:
Zdrowe naturalne tłuszcze są tak samo ważne w naszej diecie jak warzywa i owoce.
Olej kokosowy pomoże swe niezwykłe właściwości zawdzięcza on specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
W temperaturze do 25 stopni Celsjusza olej przybiera postać stałą o kolorze białym, stąd nazywany czasem masłem kokosowym. W ciepłym otoczeniu olej robi się płynny, przeźroczysty lub delikatnie żółty.
Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje sie do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter. Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia że jest bardzo stabilny podczas smażenia ...
Zdrowe naturalne tłuszcze są tak samo ważne w naszej diecie jak warzywa i owoce.
Olej kokosowy pomoże swe niezwykłe właściwości zawdzięcza on specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
W temperaturze do 25 stopni Celsjusza olej przybiera postać stałą o kolorze białym, stąd nazywany czasem masłem kokosowym. W ciepłym otoczeniu olej robi się płynny, przeźroczysty lub delikatnie żółty.
Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje sie do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter. Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, do tego jest o wiele zdrowszy. Oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur. Olej kokosowy tłoczony na zimno nie zawiera tłuszczy trans.
Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.
Działanie wewnętrzne:
-naturalny antybiotyk o szerokim spektrum działania
-więcej energii, lepsze spalanie tłuszczów, mniej uczucia głodu
-lepsze wchłanianie wapnia i magnezu
-usuwa stany zapalne jelit (choroba Crohna, polipy jelit, itd.)
-działa przeciw bakteryjnie przeciw wirusowo, przeciw grzybiczo (candida albicans)
-chroni poszczególne nasze organy (np. wątrobę trzustkę)
-poprawa pracy serca i mózgu
-wzmacnia układ immunologiczny
-zwalcza przewlekłe stany zapalne w naturalny sposób
-reguluje przemianę materii
-zdrowe oczy
-zdrowe zęby
-piękna i zdrowa skóra
Działanie zewnętrzne:
-do celów spożywczych (na chleb, do smażenia i pieczenia)
-do masażu
-balsam do całego ciała
-maseczka do włosów
-naturalny dezodorant
Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie sie plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.
Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają sie miękkie, lśniące i mocne.
Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.
Olej kokosowy to prawdziwa studnia bogactwa kwasów tłuszczowych: Laurin, Capron,Caprin, Capryl, Myristin, Palmitin, Stearin, Linol.
Olej kokosowy zawiera około 50% kwasu laurynowego (Laurin), który w podobnych proporcjach znajduje się w mleku matki - ochrona przed infekcjami, wzmacnia system odpornościowy.
Skład:
zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 90%):
ok. 44% kwasu laurynowego
ok. 18% kwasu mirystynowego
ok. 11% kwasu palmitynowego
6% kwasu stearynowego
ok. 7% kwasu oleinowego
ok. 2% kwasu linolowego
12% kwasu alfa-linolenowego
Pochodzenie: Filipiny, Indonezja, Indie
Kategoria: olej nieschnący
Ważność: po otworzeniu do ok. roku
Wytrzymałość na temperatury: odporny na ciepło
Polecamy dla ludzi otyłych: 0 cukru, 0 cholesterolu