Osobiście uwielbiam kakaowe ;) Polecam wszystkim, aby chociaż raz w życiu spróbowali tego produktu :) Ponadto pragnę poinformować, iż dochód...
więcej »
Cechy szczególne produktu: brak danych
Produkt Fair Trade (Sprawiedliwy handel): brak danych
Wielkość opakowania: 750 g, 1000 g
Informacja dostępna w serwisie od: 15.12.2007 (6185 dni)
Produkt był oglądany: 16144 razy
Przeczytaj: 2 opinii o Maina Panettoni Gran Panettone data najnowszej opinii: 27.01.2010 Dodaj swoją opinię
Maina Panettoni Gran Panettone nie ma żadnych komentarzy. Aby dodać swoją uwagę do opinii innych lub zadać pytanie dotyczące produktu, dodaj własny komentarz
Opis produktu:
Maina Gran Panettone to ciasto drożdżowe o niespotykanym smaku, uzyskiwanym dzięki tradycyjnemu procesowi produkcji.
Panettone króluje na włoskich, świątecznych stołach od ponad 300 lat, choć jego początków upatruje się w słodkim chlebie zaczynowym spożywanym już za czasów Imperium Rzymskiego. Według legend, panettone to ciasto zrodzone w wyniku wielkiego uczucia. Młody mediolańczyk, bez pamięci zakochany w pięknej Toni - córce piekarza, aby zaimponować ojcu dziewczyny, wymyślił niezwykły przepis na ciasto drożdżowe z bakaliami. Miłość i pasja włożone w przygotowanie ciasta sprawiły, że jego smak urzekł nie tylko Toni, jej ojca i mieszkańców Mediolanu, ale także wszystkich Włochów, którzy do dziś nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez panettone.
Produkowane w okolicach Mediolanu (w miasteczku Fossano) ciasto wytwarzane jest według tradycyjnego przepisu, z wykorzystaniem macierzystego, naturalnego zaczynu drożdżowego...
Maina Gran Panettone to ciasto drożdżowe o niespotykanym smaku, uzyskiwanym dzięki tradycyjnemu procesowi produkcji.
Panettone króluje na włoskich, świątecznych stołach od ponad 300 lat, choć jego początków upatruje się w słodkim chlebie zaczynowym spożywanym już za czasów Imperium Rzymskiego. Według legend, panettone to ciasto zrodzone w wyniku wielkiego uczucia. Młody mediolańczyk, bez pamięci zakochany w pięknej Toni - córce piekarza, aby zaimponować ojcu dziewczyny, wymyślił niezwykły przepis na ciasto drożdżowe z bakaliami. Miłość i pasja włożone w przygotowanie ciasta sprawiły, że jego smak urzekł nie tylko Toni, jej ojca i mieszkańców Mediolanu, ale także wszystkich Włochów, którzy do dziś nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez panettone.
Produkowane w okolicach Mediolanu (w miasteczku Fossano) ciasto wytwarzane jest według tradycyjnego przepisu, z wykorzystaniem macierzystego, naturalnego zaczynu drożdżowego, tzw. matki drożdżowej. Jest ona jednym z najpilniej strzeżonych sekretów Mainy. Drożdże te są przechowywane w specjalnym laboratorium, gdzie pod ścisłą kontrolą kontynuuje się proces ich podziału i rozmnażania już od 40 lat.
Tradycyjne włoskie ciasto drożdżowe produkowane przy wykorzystaniu macierzystego, naturalnego zaczynu drożdżowego, bez konserwantów, barwników, polepszaczy i substancji modyfikowanych genetycznie. Cykl produkcji ciasta to ok. 60 godzin (w tym 46 godzin wyrabiania i 10 godzin studzenia). Samo studzenie to delikatny, dziesięciogodzinny proces, podczas którego ciasto powieszone jest w dół, dzięki czemu uzyskuje klasyczny kształt kopuły.
Tradycyjny proces produkcji oraz najwyższej jakości składniki zapewniają niezwykły smak, aromat oraz długotrwałą świeżość i soczystość ciasta. Nazwa panettone pochodzi od włoskiego panetto, oznaczającego mały bochenek chleba. Włoski przyrostek -one zmienia znaczenie na "duży chleb".
Autor: magda(gość)/e-commerce.pl | Posiada/korzysta z tego produktu: ponad rok
Data napisania opinii: 27.01.2010 | Czy oceniający poleca ten produkt? TAK
Zalety produktu:
- niebo w gębie , pychotka , uwielbiam ją
Autor: krzysiek(gość)/e-commerce.pl | Posiada/korzysta z tego produktu: miesiąc
Data napisania opinii: 19.12.2009 | Czy oceniający poleca ten produkt? TAK